23 Abril, 2019

Rosers a les vinyes per Sant Jordi

Sin categorizar Text redactat per

A Carol Vallès vivim cada any un Sant Jordi molt especial amb els rosers que creixen vora les vinyes. No és casualitat que hi siguin. Vols saber quin n’és l’origen?

La Diada de Sant Jordi és una festa que se celebra el 23 d’abril de cada any amb llibres i roses, símbols de la cultura i l’amor, i és també una jornada que reivindica la cultura catalana. És el dia dels enamorats català, i per això des del segle XV és costum regalar una rosa vermella “com la sang” a l’estimada. Explica la llegenda que el caballer Sant Jordi va matar un drac per salvar la seva princesa. De la sang del drac en van néixer roses. A la dècada de 1930 s’afegeix la costum de regalar un llibre al noi, amb motiu del dia del llibre.

A les vinyes, el motiu pel qual tenim rosers a les vores és perquè les roses són susceptibles de contraure les mateixes enfermetats que la vinya, especialment les causades pel fong oïdi. La rosa és molt més sensible i per tant es posa malalta abans que els ceps. La rapidesa amb la que mostra els símptomes ens permet tractar la vinya abans que el fong s’escampi. Els rosers sempre s’ubiquen estratègicament a l’inici de les passades per poder veure’ls millor.

Un altre motiu és que antigament, quan el cavall o la mula llaurava amb l’arada, recorrien en ziga-zaga les passades. Quan giraven per passar d’un passadís al següent, si s’apropaven massa al primer cep, sovint l’arrancaven o en trencaven alguna branca. En canvi, si hi havia rosers, es punxaven amb les seves espines. Això obligava l’animal a obrir-se quan girava i el cep quedava intacte.

Per això cada any les vinyes ens regalen unes roses espectaculars. I tu, a qui regalaràs una rosa avui?

SUBSCRIU-TE AL NOSTRE BUTLLETÍ I NO ET PERDIS CAP NOVETAT

* indica requerit

Cellers Carol Vallès farà servir aquesta informació per mantenir-se amb contacte amb tu per email.

En fer click al botó de subscripció, acceptes la política de protecció de dades. Per saber-ne més pots fer clic aquí