06 Setembre, 2019

Quan vam començar a plantar vinya al Penedès?

Sin categorizar Text redactat per

El xarel·lo, el macabeu i la parellada són les tres varietats de raïm autòctones que tenim plantades a les vinyes de Can Parellada. Al Penedès, la varietat blanca més cultivada és el xarel·lo, també anomenat pansa blanca o cartoixà, amb unes 7.000 hectàrees. Li segueix el macabeu, amb 5.300 ha de vinya plantada, i la parellada, també coneguda amb el nom de montònec, amb unes 4.500 ha. Són les tres varietats blanques autòctones més nombroses ja que són la base, entre d’altres, per a l’elaboració dels escumosos.

Però quan vam començar a plantar vinya al Penedès?

Diferents excavacions arqueològiques molt properes al celler com La Font de Canya, ens indiquen que la vitivinicultura i el consum del vi al Penedès va succeir especialment pel contacte dels ibers amb els fenicis cap al segle VI-VII aC. En aquest mateix jaciment, a partir de la fase d’època ibèrica, ja trobem estris per al treball de la vinya: podalls de ferro, una base de premsa per a fer vi, àmfores per al transport, així com restes de pinyols de raïm carbonitzats que evidencien que a la nostra terra fa milers d’anys ja hi teníem vinya plantada.

Al mateix jaciment, s’hi va descobrir un bust de la deessa Demèter/Tanit a l’interior d’una sitja. Es tracta d’una imatge grega protectora de la fertilitat, el més important per al cultiu d’una terra.

Al setembre és temps de verema i per tant, igual que han fet els nostres avantpassats des de fa més de 2.600 anys, és l’hora de recollir el fruit que portem tot l’any esperant.

Volem que comparteixis aquest moment amb nosaltres! Et proposem tastar el raïm de macabeu de la vinya de l’Isidro durant la nostra Festa de la verema el dia 22 de setembre a les 10:30 h. Podràs collir el raïm, premsar-lo (fins i tot amb els peus) i tastar-ne el seu most! Acabarem amb un tast dels nostres caves i aperitiu a la vinya. Apunta’t aquí:

 


 

Festa de la verema

Gaudeix amb nosaltres d’un matí a les vinyes! La verema és l’inici del procés d’elaboració dels nostres caves, i volem que visquis la seva màgia amb nosaltres.

Vols participar d’aquesta experiència?

SUBSCRIU-TE AL NOSTRE BUTLLETÍ I NO ET PERDIS CAP NOVETAT

* indica requerit

Cellers Carol Vallès farà servir aquesta informació per mantenir-se amb contacte amb tu per email.

En fer click al botó de subscripció, acceptes la política de protecció de dades. Per saber-ne més pots fer clic aquí